86 - utrustning

Har tidigare valt att inte skriva vilken utrustning jag använder, men äsch jag har tråkigt och tänkte att det kanske kan vara kul att veta om man själv är intresserad av foto, och därför tänkte jag tipsa om vad jag gillar och vad jag vill köpa ,och varför.


Detta finns i min nuvarande kameraväska. Objektivet som oftast sitter på är Sigma-objektivet eftersom det ger mig mest brännvidd och det är underbart att alltid kunna gå upp i bländare 2,8. Detta objektiv passar till allt från vimmelfoto, konserter och i studio. Det jag inte rekomenderar det till är porträtt och blommor. Pga vidvinkeln finns det tendenser att personer ser förvrängda ut (har upplevts vid helfigur-bilder i studio) och när man fotar blommor (eller nära bilder, alltså macro) vill man kunna komma lite närmare och då använder jag alltid Tamron-objektivet. När man kör på max zoom får man underbart skärpedjup (bakgrunden blir helt suddig och det som finns i bakgrunden blir en enda färgsörja)  Man behöver inte heller stå med objektivet upptryck i ansiktet på personen man fotograferar med ett teleobjektiv, toppenbra! Om man frågar Jocke om detta, skulle han inte rekomendera teleobjektiv på studentdagen av personliga erfarenheter, eftersom det rör sig väldigt mycket folk framför kameran vid utspring och liknande, och när man zoomar in kraftigt är inte autofokusen på hugget. Det fasta canon-objektivet används sällan eftersom jag upplever att bilderna alltid blir suddiga, detta beror troligtvis på att man alltid måste använda den manuella skärpan eftersom autofokusen är slö och låter fruktansvärt mycket. Det blir ioförsig fint skärpedjup och det är så coolt att fota i mörkare situationer med bländare 1,8 då ljuset kan upplevas som på dagen i en enda gatulampa, men kvalitén på bilderna håller ändå inte. Bilderna från Helsingborg med Mona utomhus, är enda gången jag fått riktig användning för detta objektiv än så länge. Vid konsertillfällen funkar det dåligt eftersom brännvidden är fast, och man måste ha plats att röra sig mycket för att få med hela band och scenen. Detta har man kanske inte alltid möjlighet till.
Blixten är mitt nyaste köp. Jag hade möjlighet att prova modellen bättre än den jag köpte (580 EX) och den är ioförsig snordyr men kanske värd priset. Denna blixt använder jag nästan enbart när jag vimmelfotar, då den är en guldgruva, men annars är den mycket mer en leksak än något jag anser nödvändigt. Den slukar batterier och har jättelång uppladdningstid (kanske är jag bara dålig på att ladda batterierna) men efter en halvtimme på krogen tar det en lång stund innan man kan fyra av den igen. SEGT. Ska man använda den externa blixten på ett professionellt plan som huvudljus kanske man ska satsa på modellen över.


Varför tror jag mig behöva dessa saker då? Till att börja med:

  • Canon EOS 40-D: När jag fick min kamera trodde jag att den var en investering för livet. Men när intresset började ta fart och exponeringarna har farit iväg börjar man inse att kameror inte håller mer än några år. Har inte mätt hur många exponeringar exakt min kamera har gått än, men det bör vara en bit över 20.000 vid det här laget. Jag behöver en backup-kamera till mina jobb och då kommer min 350-D få agera livvakt. Jag har bestämt mig för att vänta med en fullformat något år eller två, och köpa en 40-D tills vidare. Dels för att mina objektiv inte skulle funka på en 5D, som jag också funderat på, men också dels för att budgeten inte finns där. 
  • Canon 70-200: Ett objektiv som inte är en billig affär men som, utifrån recensioner givetvis, verkar vara ett måste. Varför jag vill ha det, är för konserter och andra pressuppdrag. Man behöver inte stå vid scenkanten, det är stor bländare runt hela brännvidden, alltså behöver du inte vara rädd för att zooma och förlora ljusstyrkan. Sigma gör en billigare variant, som jag också funderar på. Har någon som läser erfarenheter av det som de kan dela med sig av?
  • Sigma 10-20: En riktig vidvinkel som jag tror skulle vara utmärkt vid reportage och konserter. Ljusstyrkan är inte toppen,men har man rätt förutsättningar kan det bli fina bilder. Har träffat fotografer för pressen som använder det. 
  • En ringblixt: Första gången jag kom i kontakt med en ringblixt var när min tandreglering hade flashat till det och tröck upp en sådan i käften på mig när jag tagit bort min tandställning i somras. Jag funderade på varför de skaffat en sådan och läste på. Helt enkelt en blixt som lämpar sig för riktiga close-ups. Ser man i modetidningar kan man se att t.ex reklamer för mascaror har använt ringblixt, då det är en ring i ögat istället för en fyrkant (som det blir av en softbox i studio) Det blir riktigt snygga bilder och porträtt.
Hoppas mina ord var till lite nytta och glädje för fotoentusiaster och jag vill mer än gärna höra andras åsikter och tips på dessa produkter, eller andra som kanske är bättre för mina ändamål. :)


Nu kan du prenumerera på min blogg!
Följ min blogg med bloglovin

85 - ljusa kvällar om våren

Nu vill jag  ha vår och ljusa kvällar så man kan gå ut och fota i naturligt ljus...

84 - Hannah

83 - Josefine

Här är en liten session jag gjorde med Karin (http://estetiskt.blogg.se) och en tjej som hette Josefine, som Karin plockat upp på gatan första dagen i skolan när hon behövde en modell. Jag tycker att hon var grym och Karin har gjort en riktigt häftig makeup.


82 - KajsaEn fullastad bil åkte från Norrköping i söndagsmorse för att styra mot Stockholm och Dramatiska institutet för en lekdag. Vi stannade för lyxlunch på Vapiano och sedan spelade vi in Kajsa i några timmar i musikstudion. Efter det väntade en fotosession i teaterlokalen och bröderna Jaeger fick leka med ljuset. Här är resultatet:81 - Utmaning

Sofie har utmanat mig i en mycket svår uppgift. Den ser ut såhär:
- Gå in i mappen med dina bilder
- Gå till den sjätte mappen och välj sedan den sjätte bilden i den aktuella mappen
- Publicera bilden på bloggen och skriv något om den
- Utmana sex andra personer och glöm inte att tala om det för dem!

Men för mig är det omöjligt. Jag har bilder på två olika ställen, uppdelat i 659 mappar inkl undermappar, totalt 40. 208 bilder utspridda. Jag vet inte hur jag ska tolka denna uppgift, men jag valde att gå in i min äldsta mapp för där finns roligast bilder som få har sett, och sedan låta bli att dyka in i någon mapp, räkna bild nr 6 som ligger löst i "mina bilder" och då blev det denna bild:Detta är två av mina närmaste killkompisar och jag på vår utspringsdag. Till vänster är Ibrahim Makdesi, mest Ibbe för mig och vi har kännt varandra sen vi var 10 år. Då var jag livrädd för honom, för han var så pratig och sparkade fotbollar så hårt, men nu vet jag att han mest är snäll mot mig. Även om han älskar att dryga sig. Mitt bästa minne med honom är när han ringde upp skolsköterskan i snabbtelefonen i 9an på Hagaskolan och talade om att hela vår paralellklass insjuknat i gonorré efter ett misslyckat biologiexperiment. (Ryktet stämde givetvis inte)
Till höger är Oskar Andersson, mest Knorre för mig. Vi har varit vänner sen 6an. Vår vänskap inleddes med att han började mobba mig på lunarstorm eftersom min idol tydligen var vinnaren av dokusåpan Farmen för tillfället. Sen dess har vi varit ett radarpar och genomlevt FF-kvällar, skridskoturer, fjortisfester, romme-resor, IFK-matcher, tv-spelskvällar och många stunder av olycklig kärlek och ms-röj.

Denna utmaning påminde mig om att jag borde göra en säkerhetskopiering på min hårddisk..

Jag utmanar:
Karin  Oskar Niclas Julia Becka Ninos

80 - liten update

Nu när min hemsida äntligen är up & running tänkte jag utnyttja denna blogg lite mer för att skriva av mig. Nya bilder kommer kontinuerligt både här och på hemsidan, även om den inte är 100% rätt varje gång, men min egna lilla webmaster Jocke kämpar med att lösa ett par småfel. Nu har jag håvat hem mitt 4:e jobb. Det börjar bli svårt att hålla reda på allt så jag har en känsla av att det inte är så hållbart i längden. Men varför inte köra på när man är ung och frisk tänker jag :)Så varannan vecka är jag från och med nu i Stockholm som det är tänkt och de andra här i Norrköping.
Det bästa med mina jobb nu är att de är så olika. Stockholm är en hektisk stad, men jobbet där är så lugnt och harmoniskt med alla bebisar och familjer (oftast!!) och Norrköping är en död stad men jobbet ger förmodligen mer spänning.

Nu har mitt lilla företag börjat krypa och snart ska jag skicka iväg min första faktura.. Jag som tyckte det var så skönt att slippa all matte...


Ryan frågade mig om jag stått framför en kamera någon gång.. (I studio) och jag inser om än lite generat att jag inte har en aning om hur svårt det måste vara för kunden på andra sidan kameran.. Dags att öva på poser! 

79 - Lina

Efter en jobbdag i Hägerstens ateljén kom tre glada tjejer till mig på besök för fotosession. Karin (http://estetiskt.blogg.se) stod för smink & hår även denna gång och modell var Lina. Linda höll oss sällskap :)
Jag är extra stolt denna gång då bilderna i princip inte är efterarbetade alls. Ögonen är uppskärpta och vitbalansen inställd. I övrigt direkt från kameran.
78 - Ida & Erik

Karin och Ida hade pratat om att göra en session där Ida (som också pluggar till makeup-artist) skulle stå modell. Jag fick med mig Erik på ett hörn också, efter många om och men, trots "smärtor i ryggen" och "jag trivs bättre här".. För att vara första gången för båda två är jag grymt imponerad!

modell: Ida Mattson , Erik Ljungqvist
smink: Karin Johansson (
http://estetiskt.blogg.se)