86 - utrustning

Har tidigare valt att inte skriva vilken utrustning jag använder, men äsch jag har tråkigt och tänkte att det kanske kan vara kul att veta om man själv är intresserad av foto, och därför tänkte jag tipsa om vad jag gillar och vad jag vill köpa ,och varför.


Detta finns i min nuvarande kameraväska. Objektivet som oftast sitter på är Sigma-objektivet eftersom det ger mig mest brännvidd och det är underbart att alltid kunna gå upp i bländare 2,8. Detta objektiv passar till allt från vimmelfoto, konserter och i studio. Det jag inte rekomenderar det till är porträtt och blommor. Pga vidvinkeln finns det tendenser att personer ser förvrängda ut (har upplevts vid helfigur-bilder i studio) och när man fotar blommor (eller nära bilder, alltså macro) vill man kunna komma lite närmare och då använder jag alltid Tamron-objektivet. När man kör på max zoom får man underbart skärpedjup (bakgrunden blir helt suddig och det som finns i bakgrunden blir en enda färgsörja)  Man behöver inte heller stå med objektivet upptryck i ansiktet på personen man fotograferar med ett teleobjektiv, toppenbra! Om man frågar Jocke om detta, skulle han inte rekomendera teleobjektiv på studentdagen av personliga erfarenheter, eftersom det rör sig väldigt mycket folk framför kameran vid utspring och liknande, och när man zoomar in kraftigt är inte autofokusen på hugget. Det fasta canon-objektivet används sällan eftersom jag upplever att bilderna alltid blir suddiga, detta beror troligtvis på att man alltid måste använda den manuella skärpan eftersom autofokusen är slö och låter fruktansvärt mycket. Det blir ioförsig fint skärpedjup och det är så coolt att fota i mörkare situationer med bländare 1,8 då ljuset kan upplevas som på dagen i en enda gatulampa, men kvalitén på bilderna håller ändå inte. Bilderna från Helsingborg med Mona utomhus, är enda gången jag fått riktig användning för detta objektiv än så länge. Vid konsertillfällen funkar det dåligt eftersom brännvidden är fast, och man måste ha plats att röra sig mycket för att få med hela band och scenen. Detta har man kanske inte alltid möjlighet till.
Blixten är mitt nyaste köp. Jag hade möjlighet att prova modellen bättre än den jag köpte (580 EX) och den är ioförsig snordyr men kanske värd priset. Denna blixt använder jag nästan enbart när jag vimmelfotar, då den är en guldgruva, men annars är den mycket mer en leksak än något jag anser nödvändigt. Den slukar batterier och har jättelång uppladdningstid (kanske är jag bara dålig på att ladda batterierna) men efter en halvtimme på krogen tar det en lång stund innan man kan fyra av den igen. SEGT. Ska man använda den externa blixten på ett professionellt plan som huvudljus kanske man ska satsa på modellen över.


Varför tror jag mig behöva dessa saker då? Till att börja med:

  • Canon EOS 40-D: När jag fick min kamera trodde jag att den var en investering för livet. Men när intresset började ta fart och exponeringarna har farit iväg börjar man inse att kameror inte håller mer än några år. Har inte mätt hur många exponeringar exakt min kamera har gått än, men det bör vara en bit över 20.000 vid det här laget. Jag behöver en backup-kamera till mina jobb och då kommer min 350-D få agera livvakt. Jag har bestämt mig för att vänta med en fullformat något år eller två, och köpa en 40-D tills vidare. Dels för att mina objektiv inte skulle funka på en 5D, som jag också funderat på, men också dels för att budgeten inte finns där. 
  • Canon 70-200: Ett objektiv som inte är en billig affär men som, utifrån recensioner givetvis, verkar vara ett måste. Varför jag vill ha det, är för konserter och andra pressuppdrag. Man behöver inte stå vid scenkanten, det är stor bländare runt hela brännvidden, alltså behöver du inte vara rädd för att zooma och förlora ljusstyrkan. Sigma gör en billigare variant, som jag också funderar på. Har någon som läser erfarenheter av det som de kan dela med sig av?
  • Sigma 10-20: En riktig vidvinkel som jag tror skulle vara utmärkt vid reportage och konserter. Ljusstyrkan är inte toppen,men har man rätt förutsättningar kan det bli fina bilder. Har träffat fotografer för pressen som använder det. 
  • En ringblixt: Första gången jag kom i kontakt med en ringblixt var när min tandreglering hade flashat till det och tröck upp en sådan i käften på mig när jag tagit bort min tandställning i somras. Jag funderade på varför de skaffat en sådan och läste på. Helt enkelt en blixt som lämpar sig för riktiga close-ups. Ser man i modetidningar kan man se att t.ex reklamer för mascaror har använt ringblixt, då det är en ring i ögat istället för en fyrkant (som det blir av en softbox i studio) Det blir riktigt snygga bilder och porträtt.
Hoppas mina ord var till lite nytta och glädje för fotoentusiaster och jag vill mer än gärna höra andras åsikter och tips på dessa produkter, eller andra som kanske är bättre för mina ändamål. :)


Nu kan du prenumerera på min blogg!
Följ min blogg med bloglovin
Kommentarer
Postat av: S A O S . B L O G G . S E

svar: You're welcome! (^^,)

Postat av: bec

svar: tack tack :)

2009-02-18 @ 18:09:51
URL: http://justreadmymind.devote.se
Postat av: linda

sv: ja visst blir man! ska du på någon festival? :)

2009-02-19 @ 11:03:15
URL: http://lindaigglund.blogg.se/
Postat av: Rebecka

Svar: TACK TACK TACK TACK TACK :D Jag mår finnemang . Hur mår damen själv ? ÅÅÅÅHHHH !!! Det vore så himla roligt och det tycker Daniel med . Men du bor i Sthlm nu va ? Vi skulle lätt kunna tänka oss åka upp till dig en dag i sådana fall . :)

2009-02-22 @ 23:05:31
URL: http://stylelikeaclown.blogg.se/
Postat av: Rebecka

Svar: Jaha I see . Kan bli lite tajt nu, vi ska til fjällen och så en vecka framöver . Men lite längre fram i vår någon gång kanske . Åååhhh det vore så roligt . :D Jaa han har ett märke, JohnDaniel heter det . :)

2009-02-26 @ 19:10:46
Postat av: Stefan

Hej! Trillade in på din blogg via fotosidan! Jag har precis köpt mig ett Sigma 70-200 som du undrade om i inlägget. Hittills har jag bara gott att säga om det, känns rejält byggt, bra skärpa och så är det ju så mycket billigare än Canons variant. Nu har jag inte använt objektivet under en längre tid eller testat Canons så mycket heller..men tycker absolut att du ska ta en funderare på Sigmas eller kanske också Tamrons alternativ.Tänkte fråga lite om festivalphoto också men ska läsa vidare först och se om du kanske skrivit det jag undrar...annars dyker det nog ner ett mail hos dig snart :)

2009-03-09 @ 18:25:10
URL: http://stephot.blogspot.com
Postat av: ellinor

Hej!

Jag älskar att fota, och i somras fick jag en canon 400D av mina föräldrar. Nu har jag börjat titta runt efter andra, bättre objektiv. Jag fotar mycket på hopptävlingar (häst), emn när de hoppar så blir det rörande motivet suddigt, har du något bra tips på något bra objectiv eller inställning så att det blir bra foton där, med bra zoom, så att det blir skitbra bilder rent ut sagt? Hur är ditt Sigma 18-50 eller något? Och sedan tycker jag mycket om att fota blommor och personer och sådant, vet du något bra objektiv för det?Hoppas du förstod även om det blev lite krångligt..,

Tacksam för svar

//Ellinor

2009-03-17 @ 15:09:37
URL: http://bellbello.blogg.se/
Postat av: Lisa

Åh, vill också verkligen ha 70-200 :) den verar som du säger ett underbart måste.=)Härlig blogg.. Har inte hunnit läsa vidare än,. men ska göra det senare när jag kommit hem.. Vad jobbar du med? :)

2009-03-18 @ 12:42:12
URL: http://lisaandersson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback