103 - Bal och studenttider

Nu är det snart ett år sen jag sprang ut på trappan på De geergymnasiet.. Det känns otroligt konstigt. Hur mycket har inte hänt på den här tiden? Det känns som att det var nyss.

Det är dessutom hög tid för årets studenter att planera bal och studentdag. Jag och makeup-artist Karin Johansson kan hjälpa er med makeup, håruppsättning och fotosession.
Karin är utbildad på Make up Institute i Stockholm och har en grym
hemsida och blogg där ni kan se hennes portfolio och priser.

Pris för både hår och makeup ligger på 900:- och vill man då ta lite fina bilder på sig och vännerna innan balen eller utspringet kan man lägga till 500:- så får man ett gäng bilder på cd. Är du och dina vänner intresserade kan ni kontakta Karin från hennes hemsida, eller mig via mail.

mer info:
matilda.soderstrom@gmail.com

102 - Martin & Emil

Jag fick finfrämmande på jobbet igår. Det är inte varje dag man får plåta killar så då kunde man knappast blivit gladare när det dessutom är två av jordens bästa, mina gamla kära klasskamrater Emil och Martin. Det är inte heller varje dag folk frivilligt kastar av sig tröjan, så då passar man på! Fram med kameran!
101 - COLDPLAY

Jag städade lite på mitt rum idag och hittade något som påminde mig om något riktigt gött... Hade nästan glömt bort vad jag lyckades komma över i julas..Missade ju deras konsert i höstas och det var 4 år sedan jag såg dem.. Längtar så mycket!  Ska någon mer gå??

100 - Earth hour

Nu har jag jubileum på 100 blogginlägg, och har fortfarande de flesta lamporna släckta. Vi har haft tända ljus här och spelat alfapet, vilket jag vann. Lika bra för min smak! Glöm inte ställa FRAM klockan!

99 - Bra tips

Jag vill ge alla fotointresserade som läser min blogg ett superbra tips. För något år sedan hittade jag en helt fantastisk bok hemma hos min pojkvän. Hans mamma hade just köpt den men jag lånade den lite för länge, så jag blev tvungen att köpa en själv. Det slutade med att jag köpte del två av bokserien också.
Scott Kelbys bok ""Digital fotografi"".
Det är en bok med alla tips kring fotografering du kan tänka dig. Allt om allt helt enkelt. Han tar upp olika grenar av foto, tekniktips, kompositioner, inställningar och inspiration på bilder. Han skriver om allt från resebilder, bröllop, enkla porträtt och studioutrustning till hur man gör sin blixt trådlös, vad en reflexskärm är bra för och billiga/dyrare produkter för olika kameramodeller. Han skriver på ett lättsamt sätt, precis som han själv säger, som om ni vore fotokompisar ute på ett uppdrag. Jag har lärt mig så mycket av de här böckerna och går ofta tillbaka till dem när jag blir nervös inför ett uppdrag. Inför mitt första bröllop var böckerna ovärderliga. Allt man ska tänka på att ta med och planera finns där. Ofta har jag haft böckerna i kameraväskan som en guide.

Lusläs böckerna och lägg saker på minnet. Båda böckerna finns att köpa på
japanphoto för 399:-


Kan även passa på att tipsa om hans gudie till photoshop. Allt du vill veta om alla verktyg, varje effekt och retusch har sitt eget kapitel.

98 - Fotoskolor

Nu har jag äntligen fått iväg min beställning av bilder hos Crimson.se  och nu är det inte långt kvar tills ansökningarna ska vara inne. Börjar få lite småpanik. Känner ändå att jag fått ihop hyggligt bra bilder på så kort tid och gjort det effektivt.
Temat på bilderna skulle vara Porträtt och Bostad. Bilderna jag valt på varje tema kommer här:

Tema Porträtt:
När jag funderade på hur jag skulle gestalta temat Porträtt kom jag fram till
att jag ville fota en ung mamma eller pappas vardag, för att låta bilderna
genomsyra en atmosfär av hopp och glädje, och att ålder inte spelar någon
roll så länge kärleken till sina barn finns där.
Har jag lyckats porträttera Becka med dessa 3 bilder?


Tema Bostad:
Det tog längre tid för mig att klura ut hur jag skulle gestalta bostad,
det finns så många olika sätt att se på ett hem och en bostad.
Jag frågade mig själv hur ordet kan uppfattas.
Idén ploppade fram och jag bestämde mig för att
fotografera äldre människor i sina hem, för att slå ett slag
för hur stark relationen till sin bostad kan bli i äldre dagar,
och förhoppningsvis ger det en tankeställare till
hur våra äldreboenden och vårdhem ser ut idag.
97 - Kunglig balett

Fick äran att följa med den helt fantastiska dansaren Ninos som jag tidigare fotat, under en lektion på Kungliga Svenska Balettskolan.  Dessa bilder ska även dem användas som ansökninsmaterial till fotoskolor. Rättigheterna ägs av mig och de får ej spridas vidare.96 - Glasögonorm

En idé Karin velat genomföra länge ägde rum ikväll trots gamla sjukdomar. Här kommer ett smakprov:

Makeup/Hår: Karin Johansson (
estetiskt.blogg.se)
Modell: Josefine Frick
95 - sjukt

Fyfasen så segt. Skulle egentligen befunnit mig i Stockholm på regionsmöte för Den Svenska Porträttklubben nu på jobbet i Solna, men igår fick jag en släng av magsjuka. Det har gått nåt på jobbet, alla har vart dåliga i magen så det var inte så konstigt att jag fick det också. Så segt bara, ville helst inte vara kvar i Norrköping. Har en plåtning inbokad ikväll med Karin och Josse, så jag hoppas jag kan åka upp tills dess. Ska även följa med Ninos imorgon och fota under hans lektioner på Kungliga Balettakademin.. Hoppas verkligen jag orkar!

Det finns inget värre än att kräkas!!
83 - Josefine

Här är en liten session jag gjorde med Karin (http://estetiskt.blogg.se) och en tjej som hette Josefine, som Karin plockat upp på gatan första dagen i skolan när hon behövde en modell. Jag tycker att hon var grym och Karin har gjort en riktigt häftig makeup.


94 - Loppis

Innan jag slänger upp en annons på tradera tänkte jag testa om det finns någon som läser min blogg som kan vara intresserad av att köpa en studentklänning? Har även en "bal/festklänning" som jag kan tänka mig sälja. Klänningarna är bara använda två gånger och är ett år gamla. Studentklänningen är vit, sydd i silkestyg i en axelbandslös modell. Ett svart sidenband tillkommer. Tyget är drapperat över bysten, så det ger ett fint fall. Det finns en dold dragkjedja i sidan. Dubbla lager foder vid bysten gör att den ej är genomskinlig. Storlekenpå båda klänningarna är ca 34-36 (midjemått 67 cm och över bysten ca 80 cm) Köpt på bud för 1030:- och insydd hos skräddare för 300:-

Lägg gärna ett bud!

93 - Lite fototeknik

Fick en fråga kring bilderna på mammabecka, om de är redigerade och vad jag använt för inställningar. De är ytterst lite redigerade, någon retusch är inte gjord eftersom det är bildjournalistik jag är ute efter snarare än modebilder denna gång. Jag ville hålla dem så naturliga som möjligt. Porträttbilderna på Becka är inte rörda överhuvudtaget, hon har så naturlig hy och blänket i ögonen kommer tack vare solljuset som reflekteras i hennes köksfönster. Bilderna är tagna helt utan blixt, enbart med naturligt ljus från alla fönster. Tursamt nog var det sol denna dag också, men det hade gått bra även om det var molnigt. Objektivet jag använt är ett Sigma 18-50 / 2,8 och jag har använt bländare 2,8 i princip på alla bilder för att få in så mycket ljus som möjligt. Det jag varierat är ISO-talet och slutartiden beroende på ljussituation. För att slippa brus i bilderna har jag försökt att undvika ISO 1600, vilket gick bra tack vare min ljuskänsliga optik. Med andra objektiv hade det vart knepigt. Fråga gärna mer om ni undrar något.

92 - Mamma Becka

Igår satte jag mig på bussen i en timme för att fara rakt ut i ingenstans, Gusum. Det var så skönt att komma ut lite från stan och få lite nya intryck :) Väl där, fick jag chans att komma hem till en mycket speciell tjej.  Becka - 18 år och 3-barnsmamma.
Jag fick följa med henne och handla middag, tillsammans med tvillingarna Tuva och Enya 8 månader och tvååriga Tindra som levde rövare i affären. Sedan följde jag henne under eftermiddagen i matbestyr, tröstande, lek, kläd och blöjbyten. Gånger 3!! Ett fulltidsjobb på 300 %.
Så imponerad jag blev, och så mycket värme denna familj spred. Jag kände mig helt omtumlad och uppfylld när jag steg ut i solen för att åka hem och längtade efter att få komma tillbaka till det lilla huset med all kärlek. Hoppas att mina bilder förmedlar denna känsla till er alla. Ålder har ingen betydelse, kärleken finns uppenbarligen. Läs den mysiga bloggen på
http://mammabeckas.blogg.se

Bilderna ska användas till ansökningar till olika fotoskolor och rättigheterna ägs av mig, och får därför inte spridas utan mitt och Rebeckas godkännande.91 - bloggdesign

Det fanns en tid i mit liv då jag var sjukt bra på html-koder. Jag hade typ en fanclub på skunk när jag var 11 för att jag kunde hjälpa alla att få musik på sin skunksida och skaffa coola saker.. Jag vägrar inse att jag tappat förmågan och det här att designa sin blogg känns som ett heltidsprojekt som jag gett upp. Jag har försökt så många kvällar att sätta mig in i alla mallar och koder, men kommer inte längre. Finns det någon vänlig själ som gör snygga designer for free och vill ge sig på min blogg så den får lite mer funktionalitet och ger mina bilder rättvisa? :) Hojta!!

90 - prylmani

Denna vecka har jag spenderat pengar. Ingenting jag egentligen gillar - inte för att det är lågkonjuktur eller något åt det hållet - bara det att jag alltid är fruktansvärt snål. Det tar mig åtskilliga månader innan jag slår till på saker jag gått och funderat på,men nu har jag tagit tag i saker och ting som jag faktiskt behöver till jobbet.

från
www.kaffebrus.com har det inhandlats en synkadapter och en blixtkabel.


Men till min stora glädje och lycka, kom min kära pojkvän in med en annons från fotovideo om extrapris på Canons 40D och plötsligt tog köpviljan tag om mig på riktigt och jag skickade honom till butiken ikväll. Nu sitter han uppe i vår lägenhet med min nya älskling och jag kan knappt vänta tills imorgon då jag får sätta tänderna i min nya kompanjon och kollega. IT´S MINE! SOM JAG HAR VÄNTAT. Imorgon ska jag ut på landet, till Gusum för en liten extra special fotosession med en mycket speciell tjej. Resultatet får ni vänta på ett tag.

89 - en riktig kaffetant

min hund har en förkärlek för kafferep ...


88 - Inte mer än 3 veckor

I höstas fotade jag ju en fin mage på jobbet, där lille Lukas låg och guppade. Nu har han hittat ut till världen och jobbet som fotomodell kunde inte vänta. För mig blev det en fin utmaning men Lukas skötte sig strålande.
87 - Marina och Britta

Efter att ha haft en sjukt skön ledig dag i Stockholm, med en timmes promenad runt Gärdet och Kaknästornet åkte jag till Solna för att plåta med Karin och modellerna Marina och Britta. Denna gång tog vi vara på Marinas nyfärgade hår och gjorde en riktigt färgstark fotosession.

Makeup/Hår: Karin Johansson
Modeller: Marina Olai och Britta Kiendling